Zanaat Nedir?
Zanaat, maddi ihtiyaçlarını karşılamak için eğitim ve tecrübe gerektiren işlere verilen addır. Ayrıca hüner ve marifet anlamlarına da gelmektedir. Bir işle veya meslekle uğraşan ustalığı ve mahareti olan kimselere ise sanatkâr denilmektedir.
Osmanlılar zanaat anlamına gelen hirfet sözcüğünü kullanmışlardır. Osmanlı döneminde çeşitli zanaat kollarının toplandığı Ahi teşkilatı bulunmaktaydı. XIX. yüzyılda Osmanlı'ya gelen Fransız mozaikçisi Pretextat Le-comte çinicilik, maden işleri, dökmecilik ve bakırcılık, camcılık, taş yontuculuğu, nakış, kalemkârlık, halıcılık, kumaş ve kadifecilik, saraçlık, kunduracılık, silah işçiliği, ahşap işleri, telkari, cevahircilik, mühür yapımcılığı, tesbihcilik, lokum, helva ve şekerleme yapımı bilgi-hakkinda.html">hakkında bilgi vermektedir.
Sanayi devriminden sonra zanaatlar büyük ölçüde sarsılmıştır. Seri imalat ile birlikte birçok zanaat ortadan kalksa da bununla birlikte yeni zanaat alanları doğmuştur. Saraçlık ve nalbantlık tarihe karışırken bunun yerine otomobil tamirciliği, kaportacılık ve boyacılık gibi zanaatlar ortaya çıkmıştır. Günümüzde zanaat denilince akla ilk gelen küçük sanatlardır. Şiir, müzik, resim, heykel, hat, tezhip gibi zanaatlar ise "güzel sanatlar" olarak adlandırılır.
zanaat nedir hakkında bilgi hakkında bilgi kısa bilgi ansiklopedik bilgi
Sponsorlu Bağlantılar
dersimiz.com tarafından sisteme eklenen bu içerik 41140 kez görüntülenmiş.
Aramanızla ilgili ilk harfi seçerek bilgilere ulaşabilirsiniz.